Checklista innan din valp flyttar hem

Hundvalp som leker

Små hundvalpar har verkligen en förmåga att ta sig in i alla de konstigaste utrymmen när den är ute på upptäcksfärd. 

Vi som driver Doglove föder även upp hundar, så vi vet hur nyfikna de är runt 8-veckorsstrecket och det är mycket man behöver tänka på. Både för din egen skull, men även för hundvalpens så klart.

Här kommer våra bästa tips på saker du bör fixa hemma innan valpen flyttar in

 • En bädd eller säng
 • Filtar
 • Mat och vattenskålar
 • Valpmat
 • Halsband
 • Sele
 • Koppel
 • Bur eller säkerhetsbälte till bilen
 • Valpleksaker
 • Valpmattor
 • Bajspåsar
 • En borste (om du har en långhårig hund)
 • Tandkräm och tandborste för hund
 • Hundschampo
 • Fästingplockare

Förbered utrymme för valpen att få sova ifred

En liten valp sover väldigt mycket i början. De vaknar till fulla av energi och busar för fullt i 15-30 minuter. Under denna period kanske de vill äta lite, de behöver ut och göra sina behov och de vill busa och socialisera med sin nya familj. Det är väldigt många, nya intryck.

Din valp kommer behöva sova. Mycket.

Det viktiga här är att låta valpen få sova. Låt din lilla hund ha en egen plats där den får lära sig att här får jag vara ifred.

Har du barn hemma är det viktigt att ni pratar med barnet/barnen om att låta hunden sova (och äta) i fred. Det här skiljer sig naturligtvis åt mellan olika raser och individer, men generellt vill din valp kunna äta och sova ifred. Samma information behöver kommuniceras till barnens kompisar, som mer än gärna kommer vilja komma över och hälsa på och träffa den nya, lilla valpen.

Förbered ställe där valpen kan äta

Din valp behöver ett ställe i sitt nya hem där den kan få äta sin mat i lugn och ro. Det du som absolut minimum behöver är en skål för mat och en skål för vatten. Vilken mat hunden bör äta pratar du lämpligast med din uppfödare om. Vissa väljer att ge sin valp torrfoder, andra färskfoder. Vissa en blandning av de två.

Din valp har fått ett foder av sin uppfödare och det är kanske inte säkert att du väljer att fortsätta med exakt samma foder, även om vi rekommenderar att du fortsätter att ge valpen det foder den är van vid. Valpens mage är oftast väldigt känslig när det gäller byte av foder så vår rekommendation är att byta ut lite i taget. 

Börja exempelvis med att erbjuda hunden 10% av det nya fodret och 90% av det den är van att äta från uppfödaren, och växla sedan successivt över till det nya fodret.

När det gäller matskålarna så finns det en uppsjö att välja bland idag. Allt ifrån matskålar i metall till keramik. Vi skulle inte rekommendera att valpen äter primärt ur plastskålar då dessa kan innehålla kemikalier som inte återfinns i skålar gjorda av metall eller keramik.

De allra flesta matskålar fungerar utmärkt att diska i diskmaskin.

Spärra av utrymmen hemma du inte vill att valpen ska komma åt

Ditt hem kan vara fullt av faror för en liten valp. Utrymmen och områden som du förmodligen inte tänker på. Hemma hos oss har vi en trappa där vi på ovanvåningen har ett trästaket med glipor som är ca 13 cm. Om det inte är en väldigt stor hundras med stora valpar så kan de allra flesta valpar med lätthet ta sig igenom dessa springor och ramla ner på undervåningen.

Vi säkrar upp detta med helt vanligt kompostgaller som vi ställer längs med.

Det samma gäller om du har en braskamin eller motsvarande inomhus, dessa blir väldigt varma och du bör absolut sätta någon form av skydd framför så att din valp inte kommer för nära och bränner sig.

Säkra trädgården

Har du en trädgård så finns det en hel del att se över innan valpen flyttar hem. 

Börja med att plocka undan vattenslangar, verktyg, leksaker och andra saker som valpen gärna leker med eller sätter tänderna i. Valpens tänder vid 8 veckors ålder kliar och den försöker lindra kliandet genom att gnaga på saker.

Även om de allra flesta hundar instinktivt är bra simmare så är det bra att täcka över eller begränsa tillgång till eventuell pool eller brunn på tomten. Även om hunden säkert kan simma om den skulle ramla i poolen så är det inte säkert att den hittar upp. Och du kanske inte är där, just då.

Plocka även undan eventuellt giftiga kemikalier, gödsel, målarfärg eller annat som kan ha ståendes tillgängligt utomhus. En bra förhållningsregel är att om du inte skulle äta det själv så plockar du undan det.

Se även till så att du inte har giftiga växter på tomten samt gå igenom eventuella staket så det inte finns hål i det som valpen kan springa ut i genom.

Pinschervalpen Touch The Stars Braveheart i skogen

Valpsäkra hemmet i övrigt

I början när valpen precis flyttat hem så kommer den vilja tugga på saker. Anledningen till tuggandet är för att tänderna växer och det kliar i munnen. Det här gör att hundvalpen gärna sätter tänderna i allt möjligt som den kommer åt.

Ett väldigt bra sätt att dra ner risken för detta är att se till så att den har tillgång till små tuggben i stort sett hela tiden. Alla våra hundar hemma hos oss, har fri tillgång till ben från ca 5 veckors ålder. Det gör att valparna lär sig redan från tidig ålder innan de flyttar hem till sin nya familj att det är hundben man bör tugga på och inte allt annat som kan tänkas vara åtkomligt.

Även om din valp har tillgång till tuggben så är rekommendationen från oss att plocka undan kablar som ligger framme. Vår tonårsdotter har fått en del laddkablar till mobilen söndergnagda, till hennes stora förtret. En valp gör nämligen ingen skillnad på en elkabel eller den där repleksaken ni brukar leka med.

En valp är oftast glad hela tiden. Alltså, verkligen jätteglad. Den har däremot inte helt lärt sig hantera sin kropp ännu och den där svansen viftas det med. Jättemycket.

Ett bra tips är att plocka undan saker som valpen lätt kan vifta ner med svansen. Här beror det ju helt klart på vilken ras din hund är då olika raser är olika stora som valpar, men vaser på låga vardagsrumsbord, ömtåliga prydnadssaker i fönsterbrädan om hunden exempelvis skulle kunna komma upp i den höjden genom att stå i en fåtölj/soffa, etc.

Har du små barn hemma, prata med barnet om hur viktigt det är att plocka undan små leksaker efter sig när valpen flyttar in. Ett bra tips är också att plocka undan barnets/barnens favoritgosedjur. Risken för tårar är överhängande när valpen eventuellt sätter tänderna i den.

Generellt gäller verkligen att plocka undan så mycket saker som möjligt. Din hundvalp har inte lärt sig allt ännu och kommer inte alltid se skillnad på din fina tröja som ligger på golvet eller eller sin egen filt. Samma gäller skor, valpen gör ingen skillnad på dina slitna slit-och-släng-skor eller dina nya, fina sommarskor.

Boka tid för en valpkurs

Även mitt under rådande pandemi är det viktigt att lära hunden det mest grundläggande i form av exempelvis vardagslydnad.

Hitta en lokal veterinär

Även om din valp har fått sina första vaccinationssprutor hos uppfödaren så kommer du vid 12-13 veckors ålder behöva ge hunden nästa spruta. Det är en bra idé att så tidigt som möjligt hitta en lokal veterinär och boka en tid för vaccinationssprutan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av hundkex (cookies) på sajten för att den ska fungera och för att vi ska förstå hur vi ska göra den bättre.