Cykla med hund – Våra tips & råd

Cykla med din hund

Att cykla med din hund är en fin upplevelse både för dig och din hund. Både om hunden springer bredvid eller om den drar dig och cykeln.

Att cykla är verkligen ett jättebra sätt att motionera din hund. Det finns dock ett par saker som värda att tänka på innan du ger dig ut och motionerar din hund på en cykel.

När kan man börja cykla med hunden?

Vi förstår suget efter att få kasta sig upp cykeln och ta med hunden på en riktigt härlig motionsrunda. När man kan börja cykla med hunden är individuellt och mycket beror på ras och hundens storlek. Generellt skulle vi inte rekommendera att du ger dig ut och cyklar med din hund förrän vid ca 18 månaders ålder om det är en större hund. Om din hund är av en tyngre ras så kan du behöva vänta något längre innan din hunds ben och leder klarar den stora påfrestningen som att springa längs med en cykel innebär. 

Mindre raser växer oftast klart innan, så en liten till mellanstor hund skulle du kunna börja cykla med försiktigt med redan vid ett års ålder.

Hundar gillar att vara aktiva djur, så en lat matte eller husse är absolut inget för en hund. Du behöver aktivera din hund varje dag. Många människor som vill skaffa hund, gör det för att aktivera sig och såklart också för att hundar är människans bästa vän. Hunden kräver mycket rörelse och tvingar upp dig från soffan för att gå ut på promenad eller någon annan form av motion.

Fördelen är dock att din hund innebär många möjligheter att utvecklas och kunna uppleva naturen tillsammans.

Det är en sak att ha din hund lös i skogen där den får springa fritt och reglera sitt tempo, men en cykeltur är annorlunda. Även om cykelturen är lugn och i ett sansat tempo för dig så måste din hund hålla ett tempo den inte själv har möjlighet att reglera vilket är en utmaning i sig. Hunden måste hålla det tempo du bestämmer, och kanske inte nödvändigtvis det tempo hunden själv vill hålla. Av den här anledningen är det viktigt att din hund har vuxit färdigt fysiskt innan du börjar träna med den.

Även om din hund är väldigt bra att gå i koppel så är cykel en helt annan grej. Din hund kanske tycker cykeln är läskig, något som inte alls är ovanligt. Introducera cykeln för din hund i ett långsamt tempo om den känner sig osäker. Placera din hund på höger sida om cykeln och sätt dig själv på cykeln utan att rulla någonstans. Vänj hunden vid att cykeln inte är något konstigt. När hunden väl vant sig vid cykeln och fått nosat färdigt så kan du sakta börja rulla framåt.

Att cykla med hund är en väldigt monoton träning för hunden, vilket gör det till en slitsam träning. Undvik gärna att cykla på asfalt då underlaget är hårt och är mycket jobbigare att springa på. Det bästa är att motionera hunden på ett mjukare underlag, det är mycket bättre för hundens leder. Precis samma sak som för oss människor om vi vill ut och springa.

Kolla om du har motionsspår i närheten, de är oftast väldigt bra att cykla med hund i. Tänk dock på att hålla din hund kopplad här, för att inte störa andra människor och djur i spåret.

I början är vår rekommendation att ni inte cyklar snabbt, i samma tempo hela tiden. Låt hunden får variera sin springstil lite, innan den vänjer sig.

När du är ute och cyklar med din hund så ska du ha hunden på din högra sida, så att din hund är skyddad från trafik om ni är ute på en väg eller mötande människor/hundar på cykelvägar eller motionsspår.

Glöm inte bort att din hund blir törstig av att springa, den behöver mer vatten än dig. Här hittar du exempelvis väldigt bra vattenflaskor till hunden som du lätt fäster i ditt bälte eller väska.

Cykla med dragsele

Det finns naturligtvis flera sätt att cykla med din hund. Oavsett vilket sätt du väljer så är säkerheten väldigt viktigt, både för dig och hunden. Du ska alltid ha en cykelhjälm på huvudet, men även cykelglasögon kan vara en väldigt bra idé. Det kan gå undan, och om olyckan mot all förmodan skulle vara framme är det viktigt att ni båda är så skyddade som möjligt.

En av våra favoritselar då hunden drar är Non-Stop Freemotion som är en dragsele som inte är i vägen för din hund och dess rörelser. Det vi gillar med denna sele är att den inte belastar hunden på fel sätt, mycket beroende på den Y-formade nacken som ger en otrolig rörelsefrihet.Om du istället cyklar med din hund och inte vill att den ska dra, utan snarare springa bredvid cykeln istället så är Non-Stop Line Harness är mycket bra vardagssele som är mycket lätt och fungerar bra för ändamålet.

Aktivera er mera

Hitta en bra metod för att aktivera både dig och hunden på ett roligt och lekfullt sätt. Välj med fördel en rolig metod som aktiverar dig och hunden även vid regn och rusk. Om du gillar att ta dig fram på två hjul i hög hastighet så är det en ypperlig chans att slå två flugor i en smäll genom ta med din hund när du cyklar. Samtidigt som hunden får motion kan du åka på cykeltur den sträcka du själv väljer. Hunden kommer oavsett att bli nöjd med motionen, vilket också leder till en friskare hund.

Tänk på säkerheten och använd reflex

Att synas tydligt är alltid bra, oavsett säsong eller tid på dygnet. Dagtid under sommaren kanske undantaget då, möjligen. Vet man att det kanske kommer börja skymma medan man är ute så är den extra synlighet som en reflex kan ge verkligen guld värd. En annan grej du kan använda för att öka säkerheten då ni är ute och cyklar en lampa från Orbiloc som finns i flera olika färger. Du väljer själv om du vill att den ska lysa med ett fast sken eller blinka. 

Vi cyklar ofta längs landsvägar så vi gillar att använda en blå eller gul lampa då dessa inte bara syns väldigt bra utan även får bilförare att naturligt sakta ner då de ser blinkande gula eller blå lampor.

Motion är bra

Att cykla med hunden ger både dig och hunden en ypperlig aktivitet med fart och fläkt, men också den motion som din hund behöver. Du kan därför ta på dig din coola cykelutrustning och känna dig väldigt sportig tillsammans med din hund. En annan fördel att cykla med hunden är att ni kommer ut i naturen och får mycket frisk luft samtidigt som ni motionerar. Både hundar och människor sover dessutom mycket bättre efter att ha varit ute i naturen och att ha fått i sig frisk luft.

Sele eller halsband när du cyklar med hunden?

Det viktigaste för din hund är att välja en bra sele. En bra sele ger din hund rörlighet och den ska heller inte skava på hundens kropp. Framförallt inte om det är en dragsele, det ger nämligen hunden skador i onödan. Det är också viktigt att själva kopplet är i rätt längd för att undvika att hunden skadar sig om du ramlar med cykeln. En bra sele ger alltid hunden frihet att röra sig samtidigt som den belastar rätt. Det går också att välja ett helt vanligt koppel första gången ni cyklar. Då provar ni enkelt om hunden gillar aktiviteten.Är det så att ni vet med att det ska spenderas mycket tid för hunden med dig cyklandes bredvid eller bakom så är ett riktigt bra koppel Touring Bungee från Non-Stop som finns i flera längder.

Ha kul och beröm hunden

Oavsett om ni väljer att springa med dragsele eller hålla i kopplet själva så är det meningen att motionen ska vara kul. Beröm din hund och ta gärna med godis som inte kladdar i fickan. Men, glöm inte vattenflaska.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av hundkex (cookies) på sajten för att den ska fungera och för att vi ska förstå hur vi ska göra den bättre.