Hur länge kan din hund lämnas ensam hemma?

Hund lämnas hemma ensam

Din hund älskar att vara nära dig eller tillsammans med resten av familjen om ni är flera. Hundar är sociala djur. Att tillbringa tid ensam hemma är inget som din hund tycker om. Vissa hundar lämnas dock ensamma i många timmar utan mänsklig närvaro. Även om du har flera hundar tänker de alltid på hur de saknar dig och din familj. De är alltid lika glada att se dig när du kommer hem efter att varit borta ett tag. Ibland räcker det ju faktiskt med att man går ut med soporna i 3 minuter för att det ska kännas som att du varit borta i en evighet för hunden.

Därför är det viktigt att låta din hund veta att du alltid är tillgänglig och att du bryr dig om honom eller henne. Detta gör din hund bekvämare och tryggare i din frånvaro. Det bästa sättet att uppnå detta är att tillbringa kvalitetstid tillsammans varje dag. Hur mycket tid du spenderar med din hund och hur ni är aktiva tillsammans beror på storleken på ditt hushåll och hundens ålder och behov. Alla hundar älskar att bli kramade och klappade. Det är desto viktigare att ni får denna mysiga tid tillsammans om hunden är ensam hemma flera timmar om dagarna.

Kan hunden lämnas ensam under en längre tid?

En vuxen hund kan vara utan rastning i ungefär sex timmar, men det finns naturligtvis individer som inte alls klarar av att vara ensamma så länge.

Enligt Jordbruksverkets djurskyddsbestämmelser för skötsel bör en hund gå ut minst var sjätte timme under dagen, även om vi tycker att hunden bör få gå ut oftare än så. Har du en valp hemma så ska du inte lämna valpen ensam alls under långa perioder. Du ger din valp den trygghet och omsorg som valpens mamma skulle ge den, vilket är väldigt viktigt i ung ålder.

Många djurägare inser inte att träning och ras spelar stor roll för hur länge en hund kan lämnas ensam. De flesta valpar klarar inte alls av ensamhet och ska inte heller lämnas ensamma bortsett från väldigt korta perioder. Många vuxna hundar av de flesta raser klarar sig i 4-5 timmar utan några större problem. Däremot ska hunden inte lämnas ensam så länge flera dagar i veckan. 

Om du vet med dig att du ska vara borta längre tider, flera dagar i veckan så är det mycket bättre för hunden att den får följa med dig. Din hund kommer inte må bra i längden av att exempelvis stanna hemma 5 dagar i veckan medan du är på jobbet, och att du bara smiter hem på lunchen för en kortare promenad.

Hur länge kan en hundvalp lämnas ensam?

Som du vet är hundar sociala djur och behöver mycket mänsklig interaktion. Valpar behöver särskilt din mänskliga kontakt. När du är med dem hela dagen knyter de ett mycket starkt band till dig. Du kommer behöva ensamträna valpen så att den stegvis vänjer sig vid att vara ensam. För att vara säker på att din valp lär sig att bli rumsren är det viktigt att du är närvarande när din valp vaknar upp efter sina sovperioder. Det finns inget bättre än att ta med valpen ut på gräsmattan och lära den att det är där den ska kissa efter den har sovit eller lekt.

När din valp tillbringar mycket tid utomhus tillsammans med dig kommer den att vänja sig vid världen runt omkring sig. Den får även en chans att se och lära känna andra hundar i grannskapet. För att din valp ska kunna anpassa sig till sin nya miljö behöver den tid. En valp som lämnas ensam för länge kan utveckla separationsångest eller bli rädd för främmande människor och djur.

Tänk på din hunds välmående

Hundar är flockdjur, så de trivs bäst när de umgås med andra hundar och människor.

När du åker hemifrån måste du se tilll att din hund har tillgång till färskt vatten och helst även mat. Det senare gäller framför allt om du vet att du ska vara borta i flera timmar. Ett väldigt bra tidsfördriv för hunden är ett tuggben som håller länge, så den får något annat att tänka på. När du sedan kommer hem är det naturligtvis viktigt att överösa din hund med kärlek.

När du behöver lämna din hund ensam under längre perioder så kommer här några bra tips att tänka på.

1. Rasta hunden ordentligt innan den lämnas ensam

Om du ska lämna din hund ensam ett tag är det bäst att ge den en rejäl promenad innan så att den kan kissa och bajsa ordentligt. Då hunden är välrastad minskar risken för ”olyckor” inomhus samtidigt som den blir trött och passar på att sova ett tag.

Om du har en hund som tenderar att bli orolig när den lämnas ensam, eller är väldigt energisk av sig är det desto viktigare, för att ge hunden en naturligare chans till ett lugn.

2. Begränsa ytan hunden är ensam på

Många hundar som lätt blir stressade känner sig ofta lugnare om de enbart får möjlighet att vistas på ett mindre utrymme. Dessutom kan många hundar som lider av svår separationsångest få hjälp av att ha ett litet utrymme som de kan kalla sitt eget.

En hall, tvättstuga eller liknande är exempel på detta. Detta hjälper hunden att slappna av på sin plats. Tänk på att du inte får ha din hund i bur i Sverige om det inte är under speciella omständigheter:

  • Du får ha din hund i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling.
  • Vid transport i samband med tävling.
  • I samband med jakt får hundar förvaras i bur max 8 timmar per dygn, men det förutsätter att de får rastas minst var tredje timme.

Se till att hunden har en säng eller kudde som den känner sig trygg och bekväm med när den lämnas hemma.

Ett annat bra tips för hundar som lämnas ensamma i en lägenhet är att skruva upp tv:n eller radion lite så att de inte hör grannarna så mycket.

3. Lämna inte hunden ensam hemma när du är på jobbet

Hundar som lämnas ensamma under hela arbetsdagen är inte särskilt glada hundar. En hund varken kan eller får heller lämnas ensam hemma i 8 timmar enligt Jordbruksverkets föreskrifter.

Det bästa valet i detta läge är att ta med hunden till jobbet. Fler och fler arbetsplatser tillåter hundar på kontoret, men det är ju fortfarande en rätt stor chans att flera av dina kollegor också nyligen har blivit med hund. 

Det kan fungera i längden om du hittar en lösning där du har några dagar då du arbetar hemifrån och några dagar då du tar hunden till ett hunddagis då du är på arbetsplatsen.

Därför kan du behöva ägna lite tid åt att förklara fördelarna med att ha en hund på kontoret. De flesta människor har ingen aning om att hundar är ett utmärkt sällskap för människor, och det är värt att nämna. Det finns många skäl till varför det är bättre att ha en hund på jobbet än att lämna den ensam hemma.

Hunddagis medan du jobbar

Du måste se till att besöka ditt hunddagis med din hund innan du bokar upp dig på en plats. Det är väldigt viktigt för din hund att den får hundkompisar som den tycker om innan du lämnar den där.

Det är viktigt att se till att hunddagiset både verkligen aktiverar och motionerar de hundar som de tar hand om.

Du lämnar din hund på ett hunddagis just för att den ska aktiveras om dagarna, inte för att din fyrbenta vän ska spendera 8 timmar i ett bås. En hunddagisplats kan kosta allt ifrån 2000-6000 kr i månaden beroende på vilken ras du har och vart i landet du bor.

Dagmatte eller daghusse

En potentiell utmärkt lösning är en dagmatte eller daghusse. Ofta finns det personer i närområdet som mer än gärna umgås med en hund om dagarna samtidigt som de inte vill eller kan ta ansvaret för att ha en hund dygnet runt. Det är vanligt att detta är äldre personer som tidigare haft hund med som nu inte vill eller kan skaffa en egen, ny hund.

Det är även vanligt att det finns grannar som vill ha en hund dagtid och kanske funderar på att skaffa en egen som kan ställa upp. De som ännu inte vågat ta steget och skaffa en egen hund. Eller så kan det vara någon yngre som ser det som en möjlighet att tjäna lite extra pengar. Här är det dock väldigt viktigt att personen förstår vilket stort ansvar det är att ta hand om en hund medan du är på jobbet.

Lämna en hund ensam så lite som möjligt

Generellt sett kan man säga att det är en bra idé att lämna din hund ensam hemma så lite som möjligt. Numera finns det många hunddagis och hundpensionat där du kan lämna din hund medan du arbetar.

Något som också har vuxit fram mer och mer under denna pandemi är att man hjälper varandra. Vi ser ofta i många hundgrupper på Facebook hur hundägare letar efter andra i samma situation så de kan hjälpa varandra när de behöver vara iväg längre tider.

Sammanfattningsvis är det inte alltid en bra idé att lämna hunden ensam hemma längre perioder. Det kanske inte verkar vara någon stor sak nu, men med tiden kommer du att märka att det inte är bra för hundens välmående

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av hundkex (cookies) på sajten för att den ska fungera och för att vi ska förstå hur vi ska göra den bättre.