Bra valpleksaker för din hund

Hundvalp med tennisboll från KONG

Är det något som är säkert så är det att valpar älskar att leka och utforska nya saker. Som nybliven valpägare är det lätt att överösa den lilla valpen med leksaker, men den finns mycket att välja på så hur hittar du lämpliga leksaker till din fyrbenta vän?

När du köper valpleksaker, tänk på att valpen växer rätt fort och blir mycket starkare i käkarna är vad den är nu. En leksak som är perfekt för valpen just nu kan inom ett par veckor eller månader gå sönder väldigt enkelt. Det skiljer även väldigt mycket beroende på vilken ras din hund är, en liten 8-veckors chihuahua behöver ju mycket mindre (fysiskt sett) valpleksaker än en 8-veckors labrador eller american staffordshire terrier.

Det är viktigt att du försöker bedöma hur din hund leker med sina leksaker. Här spelar hundens personlighet stor roll och alla hundar är verkligen olika här. Vi som driver Doglove föder även upp hundar och vi ser stora skillnader i vad våra hundar gillar att leka med, även fast alla är av samma ras.

Tänk på följande när du tittar på leksaker till din valp

 • Leksaken ska inte vara för liten så den kan sväljas av misstag.
 • Valpleksaken ska inte ha hårda delar som hunden kan dra av och svälja av misstag.
 • Leksaken ska inte heller ha några vassa delar eller bilda vassa kanter när hunden tuggar på den.
 • Valpar vill instinktivt tugga och ett bra komplement till valpleksaker är att även erbjuda ben tillverkade av råhud som är bra både för valpen och valpens tänder.
 • Undvik hårda ben som exempelvis märgben som lätt kan få valpens tänder att spricka eller gå av.
 • Ge inte din valp leksaker som är fyllda med pärlor eller bönor då dessa lätt kan gå sönder och valpen kan svälja dem.
 • Se till så att inga långa tygstycken ligger framme för hunden att sätta tänderna i, som exempelvis snören, band, strumpbyxor, strumpor, underkläder eller gummiband. Allt detta är mycket lätt för valpen att svälja av misstag och kan innebära att ni akut behöver ta er till er veterinär.
 • De flesta valpar älskar pipleksaker, men om din hund med lätthet biter sönder leksaken för att komma åt sqeakern så låt valpen bara leka med sådana leksaker när du är i närheten och kan övervaka. Ta sedan bort squeakern innan din hund får tag på den.
 • Låt aldrig valpen (eller den vuxna hunden för den delen) leka med något som huvudet kan fastna i.
 • Nästan alla hundar älskar att leka med pinnar, men låt inte valpen tugga sönder dem då de då kan skada sig illa i munnen eller svälja delarna och skada andra delar av matsmältningskanalen.
 • Låt inte valpen leka med stenar då dessa väldigt snabbt kan orsaka tandskador.
 • Tänk på att din valp växer, och när den blir större kommer troligen leksakerna vara för små. Valpleksaker som tidigare var i perfekt storlek för hunden kan nu vara så små att de medför risk för att kvävas, eller inte vara hållbara nog för styrkan i hundens käkar så de lätt går sönder i munnen när de tuggas på.

En viktig tumregel är att aldrig köpa en valpleksak där hela leksaken får plats i hundens mun. Risken för att den sväljs eller fastnar är alldeles för stor.

Valpar som biter sönder mjuka leksaker

Om valpen gärna förstör leksaker och drar ur stoppningen eller letar efter squeakern för att “ta död på den” så är stoppade leksaker kanske inte den bästa leksaken. De kommer förstöra leksaken snabbt och risken är att de får i sig bitar som de inte ska ha i magen. Om din hund är en klassisk bitare, så välj hellre valpleksaker tillverkade i gummi eller tyg utan stoppning.

Valpen gillar leksaker som rör sig

Valpar som gillar saker som rör sig är förmodligen inte speciellt intresserade av mjukisdjur med stoppning utan här är det fart och flärd som gäller. Bollar är en favorit, här finns det både bollar i gummi och mer klassiska tennisbollar att välja bland. Testa och se vad din valp gillar bäst. Valpar som gillar saker som rör sig brukar även uppskatta frisbees i gummi som de får jaga.

Se till att uppgradera hundens leksaker när den växer så att det alltid finns leksaker som passar. Här är det viktigt att det finns leksaker att både leka med, men att även komplettera med leksaker som tränar hunden mentalt, något som är minst lika viktigt.

Det viktigaste ändå är att du tar dig tid att leka med din hund, för det är den absolut bästa tiden.

För valpen som gillar mjuka, gosiga leksaker

Många hundar älskar sina mjuka gosedjur som de med stolthet bär runt i munnen eller använder som en kudde. Dessa hundar är oftast (men inte alltid) väldigt försiktiga med sina leksaker och biter sällan sönder sina mjuka gosedjur. Hundar som dessa kanske inte är lika intresserade av hårda leksaker eller bollar.

För valpen som försöker tugga sönder alla leksaker

En del hundvalpar försöker verkligen tugga eller slita sönder alla leksaker den kommer över. Om din hund försöker tugga sönder alla leksaker du ger den så undvik allt som inte tål att tuggas på. Ge din hund repleksaker eller hållbara gummileksaker som exempelvis KONG Extreme istället för gosedjur som den kommer slita i stycken.

KONG Extreme med hund

Tänk på att  hålla din valp under uppsikt och ta bort leksaken direkt om den börjar gå sönder. Det är väldigt lätt för valpen att sätta små bitar i halsen.

Vad ska du välja för valpleksaker när du vet vad din hund gillar?

Tänk på att alla hundar är unika och gillar olika saker. När du testat dig fram med lite olika typer av leksaker och vet mer om vad din hund gillar så är det lättare att hitta rätt i leksaksdjungeln där ute.

 • Gillar valpen leksaker med en squeaker/pip?
 • Gillar valpen leksaker som prasslar?
 • Gillar valpen leksaker som inte låter något alls? (Vissa valpar tycker exempelvis inte alls om det pipande ljudet)
 • Gillar din valp tuggleksaker med textur som är skönt för både tänder och tandkött?

En hund som gillar leksaker som prasslar men som samtidigt tycker om jakt och nästan ser ut att vilja “döda” leksaken så är väldigt populär valpleksak denna jordekorre som har en plastflaska i sig som prasslar ordentligt. Den är inte bara rolig utan även förvånansvärt hållbar.

Det andra du bör tänka på är valpleksakens storlek

Tänk på att din valp är rätt liten nu, men växer fort. Det är inte bara kroppen som växer utan även storleken på deras mun. Tänk på att traditionella valpprodukter som vanligtvis är små passar bra till små hundraser som en chihuahua eller pomerion. En rhodesian ridgebackvalp eller dobermanvalp kanske tar dessa leksaker i munnen och nästan sväljer dem hela.

Idag finns det verkligen ett stort utbud av leksaker till alla typer av hundvalpar så du ska hitta något som passar både din hunds intresse och storlek. Tänk som sagt även på att valpen växer och att du kommer behöva byta ut hundens leksaker när de blir för små.

En vuxen hund är mycket mer försiktig än en valp som fortfarande utforskar allt och försöker stoppa allt i sin mun. 

Om du har några frågor eller funderingar om vilka valpleksaker som kan passa din hund, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av hundkex (cookies) på sajten för att den ska fungera och för att vi ska förstå hur vi ska göra den bättre.